Vecka 17 (16+0)

Barnet:
Cirka 18 cm mellan huvud och fötter. Vikten är 90-120 gr.
Könsorganen är utvecklade. Kroppen är tunn. Armar och ben är spinkiga och det mesta av skelettet består fortfarande av brosk som är mjukt och böjligt. Barnet saknar nästan helt underhudsfett. Ögonlock täcker ögonen och de kommer inte att öppnas förrän i vecka 26. Barnet upplever sin omgivning och kan reagera på det som händer på utsidan av magen. Det kan rycka till vid plötsligt höga ljud men lugnar sig oftast vid ett rytmiskt gungande. Barnet har än så länge stor rörelsefrihet inne i hinnsäcken. Ibland blir det en knut på navelsträngen. Det är ovanligt men betyder ingenting eftersom navelsträngen är spänstig och väldigt elastiskt.
Hjärnans utveckling är intensiv under den andra trimestern. Den skyddas av löst sammansatta skallben. Dessa sluter sig så småningom men fontanellerna, de stora mjuka ytorna mellan skallbenen, kan finnas kvar till dess att barnet är två år.
Mamman:
Nu börjar det definitivt synas att du är gravid!
Barnet väger mer än moderkakan och nu börjar det definitivt synas att du är gravid. Magen växer och livmoderväggen tänjs ut allt mer. Kanske känner du vid den här tiden de första rörelserna från ditt lilla barn? Blir du förkyld kan det vara svårare att bli av med besvären än vad du är van vid. Får du problem med nästäppa kan det hjälpa att använda nässpray med koksalt. Använd vanliga näsdroppar med viss försiktighet. Visserligen gör de andningsvägarna fria för en stund, men de irriterar också slemhinnan så att den snabbare blir svullen på nytt.


Vecka 16 (15+0)

Barnet:
Cirka 14-15 cm lång och väger ungefär 100 gram. Muskler och ben bildas, likaså naglarna. Barnet har ögonbryn och mananar ansiktsdragen. Det kan suga på tummen och svälja. Mängden fostervatten ökar för varje dag och barnet har allt mer
rörelsefrihet. En del barn får hicka när de dricker fostervatten. Det kan kännas i hela magen, speciellt när barnet blir större längre fram i graviditeten. Det tömmer sin urinblåsa ungefär tre gånger i timmen.
Fostervattnet är sterilt och omsättspå några timmar. Vi människor lever ett liv i vatten under våra första 9 månader. Huden skyddas av fosterfettet. Ansiktet har fått små hår och hela kroppen täcks av ett fint dun. Runt vecka 16 blir de första finare, så kallade lagunohåren, något grövre och tydligare. Hårstråna får sin färg. Barnet rynkar pannan och huvudets diameter är ungefär 30 mm. Det lilla, mycket omogna barnet rör sig hela tiden.
Mamman:
Den första sparken. Är du omföderska kan du med största säkerhet uppfatta rörelserna redan nu. Ligamenten som håller livmodern på plats stramar ibland. Det kan upplevas som en huggande eller stickande smärta i sidorna vid häftiga rörelser eller om du nyser eller skrattar. Du kanske svettas mer än du brukar göra.

Egna tankar:
Har inte känt några sparkar än, men nös igår och då högg de till i livmodern. Shit vilken känsla. De är jobbigt att ta sig upp för trappen till lägenheten, inte haft några problem med de tidigare och nu kan jag vara helt slut när jag kommer upp! ;) Känner att magen kan vara jättemjuk på morgonen och helt annorlunda mer hård och spänstig på kvällarna!

Vecka 15 (14+0)

Vecka 15

Barnet:
Ögonbrynen växer ut. Har ditt barn anlag för mörkt hår, är det nu som det mörka pigmentet börjar produceras. Lillhjärnan och ryggmärgen är anlagda. Den tunna huden är täckt av det färglösa lagunohåret som troligtvis finns där för att hålla kvar fosterfettet på barnets hud. Det försvinner först i slutet av graviditeten. Genom den sköra huden kan man se små, tunna blodkärl. Kalcium lagras för att skelettet och dess benmärg behöver det för sin utveckling. Barnet kan hicka och gör andningsrörelser med bröstkorgen.
Mamman:
Ditt hjärta har ökat sin kapacitet. Förklaringen är den ökande blodvolymen. En del kvinnor kan uppleva hjärtklappning vilket är helt ofarligt. De värsta trängningarna efter att ofta gå och kissa har antagligen släppt. Livmodern har vuxit och utvecklas i första hand uppåt vilket innebär att trycket nedåt brukar lätta.

Vecka 14 (13+0)

Vecka 14

Barnet:
Cirka 8-8.5 cm.
Det lilla barnet är inne i en intensiv tillväxtfas som sträcker sig fram till vecka 22. Den blir allt starkare och dess rörelser allt mer målmedvetna. Nu orkar barnet hålla upp sitt huvud en liten stund, Dess hand kan gripa, om än lite fumligt och foten kan sparka. Benen är längre än armarna och en del barn har hår på huvudet. Fostervattnet nybildas hela tiden fram till fullgången tid.
Mamman:
Magen växer
Du är förhoppningsvis inte lika trött och illamåendet har troligen släppt helt. Din livmoder når en bit ovanför blygdbenet. Din kropp fortsätter att förändras. Magen blir allt större, du blir lättare andfådd och din puls slår lite fortare än den annars brukar göra. De flesta kvinnor upplever trots det att de börjar må riktigt bra nu när de har vant sig vid graviditeten och alla nya hormoner. Du kanske har början till den mörka pigmentrand på magen som kallas linea nigra? Även om du inte tidigare haft ettsug på viss mat så kan det komma perioder när du får en stark längtan efter vissa
saker. Bli inte förvånad om du plötsligt bara måste äta till exempel saltgurka, lakrits eller bruna bönor fast du aldrig tidigare tyckt om just det! Många kvinnor får en längtan efter mer eller mindre konstiga saker. Du har säkert hört talas om kvinnor som fått längtan efter murbruk och inte kunnat låta bli att gnaga på husknuten! Troligen är det ett naturligt signalsystem som hade större betydelse förr i tiden när vi inte åt en lika varierad och sammansatt kost.


Egna tankar:
Magen växer och knakar, ryggen har vart paj några veckor så allt märks de att den lilla växer. Inte för att jag klagar. Har mått toppen förutom järntabletterna så jag kan inte klaga på graviditeten. Humöret däremot svajar ganska mycket och blir jag hungrig behöver jag mat direkt. Känns skönt att min kära sambo inte blir galen på mig när jag får kort stubin och är snäll och masserar mig väldigt ofta när ryggen känns!