Julbak: Saffransbröd


 


1. Smula sönder jästen i degbunken

2. Smält margarinet, tillsätt saffranet och häll i mjölken. Värm till 37 grader, var noga med att de inte blir för varmt. Jästen dör vid 48 grader

3. Häll blandningen över jästen och rör tills de löser sig

4. Tillsätt salt, Kesella, ägg och ca 10 dl mjöl

5. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. Behövs de mer mjöl stö över lite i taget tills den släpper degbunken

6. Strö lite mjöl över degen, täck med bakduk eller plastfolie. Låt den jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen

8. Baka ut lussekatter, traditionella julbröd, längder eller kransar

9. Lägg de utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt jäsa 20-40 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin, pärlosocker eller hackad mandel

10. Sätt ugnen på 250 grader om du ska baka bullar och 225 grader om du gör längder

11. Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-10 minuter. Kransar och längder gräddas 15-20 minuter


Bild: Milda.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback