Vecka 33 (32+0)

Bild tagen i vecka 32 + 1

Barnet:

Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Inlagringen av underhudsfett sker med cirka 250 gram per vecka, musklerna utvecklas okcså. Lagunohåren börjar försvinna, huden slätas ut och den är längre så rynkig som tidigare. Dess förmåga att reglera temperaturen gar mognat, barnet kan svettas, något mycket förtidigt födda barn inte kan. Barnets organ är nu färdigutvecklade så när som på lungor och andningscentrum.

Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Mamman:

Du kan om du inte är väldigt överviktig känna barnets olika kroppsdelar från utsidan av magen. Kanske du kan greppa en liten fot? Barnet kan vid den här tiden i graviditeten ha lagt sig med huvudet ner i bäckeningången. Brukar barnet hicka? Du kan känna hur hela magen rycker till och hur det upprepar sig. Efter den här veckan kan barnets rörelsemönster ändra sig något till följd av att de blir allt trängre inne i livmodern.
Livmodern fyller en stor del av din mage och der kan för många vara svårt att få plats med en hel måltid åt gången. Ät lite och oftare istället.

Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.


Egna tankar:

Jag känner tydligt nu att lilla bebisen tar upp mer eller mindre av magen, han är fortfarande mest aktiv när jag ligger ner eller sitter ner och tar de lugnt. Däremot är han ju aktiv under hela dagarna men när jag tar de lugnt är de roligast att vara vaken och buffa. Får ont i ryggen när jag vart igång en hel dag och  stått mycket och så, samma sak med bäckenet, där börjar de kännas mer och mer när jag är igång! Hade så ont i torsdags att jag bröt ihop och Peter sa att jag inte fick hålla på längre. Däremot kan jag inte bara sitta och glo i 7 veckor till. Får helt enkelt se till att jag inte är igång för mycket så de gör ont.

Senaste besöket hos barnmorskan gick ju toppen om man tänker värden och hur bebis mådde och så, dock är jag fortfarande besviken på att min ordinarie brutit armen (såklart inte hennes fel, men vill inte byta) och vi vet ju inte om de är så att jag får träffa en tredje nu nästa gång vi ska dit, har en bokad tid hos en tredje barnmorska men kan ju hoppas på att hon som vikarierar för min BM kan ta mig den gången.

55 dagar kvar tills BF, det är helt otroligt vad snabbt tiden går. Känns fortfarande som om de var igår vi plussade och de var ändå 21 Juni så de var ett bra tag sen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback