Fetmarisk högre hos kejsarsnittsbarn

Barn födda med kejsarsnitt löper dubbelt så hög risk att vara tydligt överviktiga som 3-åringar. Det här är en viktig anledning att välja bort kejsarsnitt, om det inte är medicinskt nödvändigt, påpekar amerikanska forskare.

Enligt forskarna kan orsaken vara att det nyfödda barnet får med sig en annan bakterieflora till tarmarna genom kejsarsnittsmetoden. Denna flora påverkar barnets viktutveckling negativt under de första levnadsåren. Kejsarsnitt har sedan tidigare även sammankopplats med ökad risk för att barnet ska drabbas av astma och hösnuva senare i livet.

- Kopplingen mellan kejsarsnitt och risk för fetma hos barnet bör ses som en viktig logisk anledning att avstå från denna födslometod , i de fall då den inte är medicinskt nödvändig, menar forskarna bakom studien. Källa: forskning.no

Detta var inget jag hade någon aning om, har ni hört detta tidigare? Om ni hade fått välja hade ni valt kejsarsnitt eller vaginal förlossning? Och ni som är gravida nu eller till nästa barn hur tänker ni nu angående kejsarsnitt?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback